Collectief wonen en werken in Almere

Al meer dan een jaar werk ik samen met bureau SLA aan een bijzonder project in Almere. We maken hier negen geschakelde woningen die de bewoners casco kopen..en zelf helemaal afbouwen aan de binnenkant. Ik vertel er graag wat meer over:

De polders van Oosterwold, ingesloten tussen de A27 en het kathedralenbos ten zuid-oosten van Almere, worden de komende jaren bebouwd met 15.000 woningen. Er staan er nu nul. Het stedenbouwkundig plan, dat alle initiatief bij de toekomstige bewoners laat, is van MVRDV.

 

Alle bewoners krijgen in het plan honderdzestig vierkante meter vrij om in te delen. Dat levert een rijke en bonte schakeling van verschillende woningen op. De gezamenlijkheid zit in het 100 meter lange gebouw, maar ook in de gedeelde wens om op een andere manier te kunnen wonen, werken en leven.

In de luwte van de omliggende bosrand, een meter boven maaiveld kijken de bewoners deze zomer uit over hun gedeelde landschaps- en productietuin. Vloer, dak en woningscheidende wanden worden uitgevoerd als holle houten cassettes, die na plaatsing ingeblazen worden met isolerende cellulose. Het geheel is een uitzonderlijk goed geïsoleerde basis, die na oplevering door de bewoners zelf wordt afgebouwd.

Om maximale vrijheid binnen een effici├źnt bouwsysteem te kunnen geven is de gevel als een spel ontworpen. Ieder familie kreeg bij het plan een set van zeven ramen en deuren, die op elke gewenste plek in de gevel geplaatst kunnen worden. De ruimte tussen de kozijnen wordt opgevuld met vaste delen glas zonder kozijn. Hierdoor ontstaat een rustig maar gevarieerd gevelbeeld van ruim 100 meter lang.

 

Pionieren in Oosterwold

Pionieren in Oosterwold

View All