Wonen onder het kastanje

Aan de rand van een landgoed in Hierden ontwierp ik een moderne houten woning die haar vorm kreeg door te refereren aan de lokale rurale bebouwing, statige landhuizen rondom en het bos dat eerste viool speelt op het landgoed.

Door een CLT casco te combineren met houtwol isolatie, een gevel van thermisch behandeld frake en een dak van kastanje shakes toont het de gezamenlijke ambitie van architect, opdrachtgever en aannemer om het gebruik van hout in het plan te maximaliseren.

Het resultaat is een woning die na oplevering direct past, een warm thuis maakt en zich schikt naar de prachtige omgeving,..zonder eigen stem te verliezen.

begane grond
eerste verdieping
Entree via ‘bakhuus’
het volledige dak is bekleed met kastanje shakes


Al het vaste meubelwerk ontwierp en bouwde ik in eigen werkplaats. De keuken van 20mm kruislaags vuren met groot gewalst RVS blad. Geheime laden rondom in het blad. Inbouw kasten door het hele huis. Een mooi wandmeubel in de woonkamer met losse trolly’s onderin waarin alle bakken lego netjes opbergen.

KeukenKleur
wandmeubel in de kamer

De woning wordt verwarmd en gekoeld met een warmtepomp (grondlus) en kent een eenvoudig ventilatiesysteem waar zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van natuurlijke trek. Zo hebben de slaapkamers van de kinderen houten luiken boven de deuren om overtollige warmte via de hal af te voeren in de zomer.

hal boven
  • oplevering 2022
  • aannemer Bouwbedrijf van Engen
  • constructeur Mario van der Linden
  • installatie advies: adviesburea vanderWeele
  • fotografie: Henny van Belkom

View All